20 Mayıs 2009 Çarşamba

Backtrack3

Backtrack'in suyunu çıkardık>>>
Linux'un incilerinden Backtrack işletim sistemini enine boyuna inceledik.Şimdi direkt olarak açıklamalara geçeceğim.

Öncelikle Backtrack, Linux'un en güçlü güvenlik dağıtımıdır.Slax üzerine kurulmuştur ve şu ana kadar tamamlanmış üç versiyonu bulunmaktadır: Backtrack, Backtrack2, Backtrack3 Final ve bir de beta aşamasında olan Backtrack 4 var. Şimdi nedir bu güvenlik dağıtımı derseniz; güvenlik dağıtımı, basitçe onlarca (Backtrack'te yüzlerce) güvenlik programıyla donatılmış bir işletim sistemidir. Ayrıca bir sürü multimedya ve grafik yazılımı, hatta 3d tasarım progrmalarıyla, Kopete (anlık mesajlaşma terminali) gibi birçok işlevsel yazılımla birikte gelen Backtrack'in tek özelliği -onu kullananlar için olmasa da- oyun. Bildiğiniz gibi Linux'un çok az oyunu var ve oyun geliştiriciler Linux için çalışmadıkça bu sorun pek de çözülemiyor.

Ben bu yazıda Backtrack3 üzerine yazacağım.Öncelikle şunu söylemek isterim ki Backtrack3'ün artıları çok fazla ve bu artılar içinde hiçbir kurulum gerektirmemesi de var. Yani bir nevi LiveCD.
Backtrack'i internet sitesinden indirerek işe başlıyoruz. Ardından indirdiğimiz .iso imaj dosyasını bir cd'ye yazıyoruz.(yakıyoruz, kızartıyoruz...) Bunu da yine açık kaynak kodlu bir yazılım olan ImgBurn ile yapıyoruz. (Not:bazı İmgBurn mirror'ları bozuk çıkabilir ama çalışanı da var.) ImgBurn'den Burn image file'ı seçip, Backtrack3 .iso'sunun sıkıştırılmış halini seçiyoruz.Ardından cd yanmaya başlıyor. (Not: 16x'ten daha hızlı yakmanızı önermem ve kızartmadan önce Settings'ten DAO/SAO'yu seçebilirsiniz. Bir de Verify'ı unutmayın.) Cd'miz kızardıktan sonra Cd'miz bilgisayarın içinde kalacak şekilde bilgisayarımızı reboot ediyoruz. Yani yeniden başlatıyoruz. Eğer BIOS'taki boot from cd aktif değilse bilgisayar açılırken BIOS ayarlarına girip bunu aktive edin.Bundan sonra Backtrack3 zaten kendini açacaktır.Bundan sonra bir arayüz seçmeniz isteniyor.Linux'a yeni başlayanlara her ne kadar Backtrack tavsiye etmesem de yeni başlayanlara arayüz olarak KDE seçmelerini öneririm. Zaten bu yazıdaki ekran görüntüleri için KDE kullandım.Bir de KDE'nin birçok ekstra araçla geldiğini belirteyim.Mesela şu anda kullandığım KSnapshot.Veya Konqueror. Neyse, devam edelim.Backtrack açıldıktan sonra ilk olarak sağ alt köşedeki üstünde US yazan bayrak simgesine tıklayıp, Configure'dan kullandığınız klavyeyi seçin, dilini ayarlayın ve mouse'u da unutmayın.(KDE üç veya daha fazla tuşlu fareler için ideal.)Şimdi Backtrack'i tam olarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Tekrar söylüyorum, Backtrack3 cidden çok fazla programla beraber geliyor. Sniffer'lardan nmap'e, hatta Google Finger'a kadar yüzlerce program Backtrack'e dahil.Ancak bu güvenlik yazılımlarının çoğu -bilgisi de veriliyor- konsoldan kontrol ediliyor.Yani Backtrack'te tam kapasite çalışmak için biraz üstüne eğilmek lazım. Zaten multimedya yazılımları da çok farklı ve başka yazı konuları olduğundan şimdilik sadece Windows'tan çok daha üstün olduğunu söyleyeceğim.

Ayrıca Backtrack son derece kişiselleştirilebilir. Harf tiplerinden temalara kadar her şey değiştirilebilir, geliştirilebilir ve açık kaynak! Sadece Backtrack için değil Pardus için yapılmış temalar bile indirilebiliyor! Redhat, Ubuntu... ne isterseniz!Yandaki resimde de ben bir arkaplan indiriyordum.





Bir de Konqueror var, o da KDE ile gelen bilgisayar içi, internette... her yerde sörf programı ve de çok hızlı.Ayrıca güvenliğe de önem veriyor. -Zaten güvenlik dağıtmının güvenli tarayıcsı olur- Bir de yine açık kaynak tarayıcı Mozilla Firefox var. Zaten onu biliyorsunuz. Backtrack ona verilen -insecure.org tarafından- 1.lik ödülü dahil her ünvanı hak ediyor. Deneyin, görün, beğenin.


--theend--


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder